Wednesday , May 23 2018

Ja arsyeja përse teshtijmë.

Teshtima ka impakte të ndryshme në organizmin tonë. Sipas një studimi shkencëtarët zbuluan sesi forca e teshtimës ndikon në ciliet e hundës. Ciliet janë organele qelizore të cilat i përngjajnë qimeve kur i shikon në mikroskop.

Shkaktarët e teshtimës mund të jenë të ndryshëm, si për shembull, pluhuri, sëmundjet, drita e fortë etj, por shkaku kryesor mbetet membrana e mukusit, brenda hundës dhe fytit të njeriut, shprehen disa studiues. Sipas tyre, arsyeja përse teshtijmë gjendet tek nervi i pestë kranial, që quhet “Nervi Trigeminus”. EL

Kur substanca të ndryshme të huaja si (pluhuri, poleni etj), irritojnë mukozën në kanalin e hundës tonë. Kjo shkakton lirim e hinstaminës, substancë e cila, po ashtu është përgjegjëse për alergjinë.

Gjithashtu, nganjëherë teshtima mund të nxitet nga vetë drita (Reflesi Fotik i Teshtimës). Nervi optik irritohet nga kjo dritë dhe çon sinjale në tru, të cilat pastaj përmes nervit Trigeminus përkthehet në teshtimë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *